ganduri · Uncategorized

Inteligența nu se măsoară în note!

image

Din punctul meu de vedere sistemul de învățământ românesc a uitat sau nu a ştiut niciodată mai degrabă cum să evalueze inteligența unui elev şi cum să-i dezvolte abilitățile pe care elevul respectiv le posedă. Nu prin teste se face acest lucru. Pentru că aceste teste nu sunt individuale ci sunt date tuturor. Un lucru stupid după mine! Nu suntem toți la fel! Nu gândim toți la fel! Unii se complac în acest sistem fără să iasă cu nimic la terminarea studiilor nici măcar cu normele de bun simț învățate. Ar trebui ca inteligența care după mine este foarte relativă şi variază de la o persoană la alta să fie evaluată altfel! Copii trebuie lăsați să aleagă ce anume îi interesează unii poate sunt interesați de matematică, iar alții de istorie! Trebuie lăsați să decidă măcar în timpul liceului ce materii vor să urmeze. Mai cred şi că ar trebui lăsați să facă mai multă practică. Să fie atraşi în fel şi fel de jocuri care le stimulează atenția şi logica. Atunci când la matematică li-se dau formule chiar să le aplice în exerciții nu să li-se dea calupul şi gata! La română să nu fie obligați să citească autori care nu-i inspiră şi le vor lua dragul de lectură. Să fie lăsați să aleagă dintr-o listă ce cărți îşi doresc să pregătească pentru şcoală. Dacă aceşti copii vor avea libertatea de a alege. Vor fi niştr adulți mult mai responsabili pe viitor care vor avea lecția consecințelor învățată.

În ziua de azi contează capacitatea de memorare! Observ cu stupoare că facultățile mizează doar pe capacitatea de memorare a studentului. Nu pe inteligența lui sau pe abilitățile sale de comunicare ori pe latura practică. Departe de facultăți aceste gânduri. Dar lucrul care mă nedumireşte este următorul! Cum se presupune că o să trateze acest student care învață precum o maşină fără bariere, cum o să trateze oamenii care vin în contact cu el prin natura meseriei? O să caute în carțile tocite cu migală ca să-i rezolve problema? O să-i pună în față nişte soluții deprinse din cărți de mult scrise din moşi strămoşi? Sau o să îl trimită în altă parte pentru că nu este competent?

Devin din ce în ce mai resemnată că oamenii sunt trataţi egal deşi ei nu sunt egali! Mi-se pare groaznic să ne pui pe aceeaşi linie încă de la vârste fragede când este evident că NU suntem pe aceeaşi linie! Până când societatea nu o să impună o delimitare, nu o să impună libertatea de a alege! Vom fi puşi din nou şi din nou pe aceeaşi linie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s